Medisch afvallen met Saxenda

Wat is Saxenda?

Saxenda (Liraglutide) is een geneesmiddel dat per injecties kan worden toegediend bij mensen die lijden aan obisitas om te
helpen bij het afvallen en om op gewicht blijven. Saxenda is gemaakt door de fabrikant Novo Nordisk en kan alleen op recept van een arts worden verkregen. Liraglutide is de stofnaam van het medicijn dat wordt gebruikt in Saxenda.

Onze behandeling

Bij onze behandeling Medisch afvallen met injecties wordt het medicijn Saxenda voorgeschreven door onze arts in combinatie met een behandeling met de Avi-slim, een apparaat wat je metabolisme (verbranding) een extra boost geeft daarnaast heeft de Avi slim nog andere voordelen. (zie website beauty slim avi slim info). Het komt vaak voor dat een patiënt ongeveer 1 kg per week afvalt, maar dit verschilt per persoon hoeveel ze afvallen bij het gebruik van Saxenda. Het gebruik van Saxenda is daarnaast het meest effectief als het samengaat met een leefstijl verandering. Daarom is het is advies een voedings- en bewegingsplan te maken via onze diëtiste, om een gezond gewicht aan te behouden. De kosten hiervan zijn afhankelijk van uw zorgverzekering. In veel gevallen wordt dit vergoed. Tijdens de behandeling word je begeleid door onze arts. Deze houdt bij of er eventueel bijwerkingen zijn van de medicatie en gaat opgeleide hiervan de medicatie opbouwen tot de juiste dosering. Daarnaast wordt u regelmatig gewogen op een professionele  weegschaal. We kunnen dan zien of de behandeling aanslaat.

Hoe werkt Saxenda?

De werkzame stof in dit middel is liraglutide. Saxenda lijkt erg op het natuurlijke GLP-1 hormoon. Het GLP-1 hormoon reguleert de eetlust door het gevoel van honger te verlagen en het gevoel van verzadiging te verhogen. Hierdoor gaat u minder eten en valt u dus af. Daarnaast vertragen GLP-1 agonisten de maaglediging, stimuleren de insulineafgifte en remmen de glucagonafgifte. Hierdoor komt de vetverbranding op gang komt.

Is Saxenda veilig?

Saxenda gebruik bij obesitas is goedgekeurd door het ministerie van volksgezondheid en het FDA. Het Zorginstituut Nederland heeft beoordeeld dat Saxenada moet worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem voor patiënten met ernstig overgewicht, daarmee is Saxenda het eerste geneesmiddel tegen obesitas in het basispakket.

Voor wie is Saxenda geschikt?

Saxenda wordt voorgeschreven bij volwassen patiënten met een aanvankelijke BMI (Body Mass Index) van:

 • ≥ 30 BMI (obesitas), of
 • ≥ 27 BMI tot < 30 BMI (overgewicht) die ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit hebben, zoals dysglykemie (prediabetes of diabetes mellitus type 2), hypertensie ( hoge bloeddruk) , dyslipidemie ( verhoogde cholesterol gehalten) of obstructieve slaapapneu.

Behandeling met Saxenda® moet worden gestopt wanneer de patiënt na 12 weken gebruik van de dagdosering van 3,0 mg niet ten minste 5% van zijn aanvankelijke lichaams- gewicht is kwijtgeraakt.

Wat kost een behandeling met Saxenda?

De vanaf prijs van Saxenda bij Beautyslim Kliniek is vanaf €425 per maand als onderdeel van ons programma Medisch afvallen met injecties. In dit programma zit o.a. een consult met een arts en 2 keer een behandeling met de AVI-slim. Je betaalt ongeveer €260 voor 5 pennen Saxenda van 18 mg  bij het afhalen van de pennen in de apotheek, daarnaast betaalt u ook eenmalig de kosten van de injectienaalden (de eenmalige kosten van ongeveer €30 zijn niet in het totaalbedrag inbegrepen), het rest bedrag van €165 is incl. de supervisie van de arts en 2 sessies Avi-slim.  Saxenda kan alleen worden voorgeschreven als een patiënt voldoet aan de indicaties.

Wordt Saxenda vergoed door de zorgverzekeraar?

Saxenda is een medicijn wat voor de behandeling van ernstig overgewicht kan worden vergoed uit het basispakket, dit kan echter voor een kleine groep mensen. Bijvoorbeeld; voor patiënten met een Body Mass Index (BMI) van 35 of hoger die al een jaar hebben deelgenomen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Maar ook voor patiënten met een BMI tussen 35 en 40 die 1 van 3 bijkomende ziektes zoals suikerziekte, hypertensie of hart en vaatziekten.

Wat zijn de bijwerkingen van Saxenda?

Alle medicijnen kunnen bijwerkingen geven. Ook Saxenda kan bijwerkingen veroorzaken. Gelukkig zal niet iedereen bijwerkingen ervaren. De meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda zijn gastro-intestinale  bijwerkingen (maagdarm klachten, zoals misselijkheid/ braken, diarree of juist obstipatie). Deze bijwerkingen komen met name voor in de eerste dagen of weken van de behandeling en verdwijnen daarna weer.

Lees voor de de volledige lijst met bijwerkingen de bijsluiter die in de verpakking de Saxenda pennen zit. Ervaart u andere bijwerkingen dan geregistreerd op de bijsluiter dan kunt u  via Centrum Lareb, website www.lareb.nl deze bijwerkingen melden.

Hoe wordt Saxenda gebruikt?

Doseerschema voor gebruik volwassenen
Gebruik dit middel altijd zoals afgesproken met uw arts. De gebruikelijke manier om de dosering op te bouwen van de start­ dosering van 0,6 mg tot de maximale dosering van 3,0 mg is als volgt:

 • Week 1 – 0,6 mg – eenmaal daags
 • Week 2 -1,2 mg – eenmaal daags
 • Week 3 – 1,8 mg – eenmaal daags
 • Week 4 – 2,4 mg – eenmaal daags
 • Week 5 – 3,0 mg – eenmaal daags (onderhoudsdosering)

3,0 mg per dag is de maximale dosering, een hogere dosering wordt niet aanbevolen.
Dit doseerschema is opgesteld om de kans op bijwerkingen zoals misselijkheid zo klein mogelijk te maken. Bijwerkingen komen met name voor bij starten en te snel ophogen van de medicatie. Omdat u de dosering langzaam verhoogt, kan uw lichaam zich aanpassen aan de medicatie en zal de misselijkheid meestal afnemen. Bij ontstaan van bijwerkingen kan het doseerschema aangepast worden.

 • Saxenda wordt toegediend als een onderhuidse injectie. (dus niet in een ader of spier). De manier van toediening wordt uitgebreid met u besproken tijdens het intakegesprek.
 • De beste plaatsen om te injecteren zijn;  aan de voorzijde van de boven benen, de voor­zijde van uw buik of uw bovenarm.
 • Gebruik voor iedere injectie een nieuwe naald. De pen en naalden mogen nooit met anderen worden gedeeld in verband met infectierisico.

Hoe bewaar je Saxenda?

De pennen dienen bewaard te worden in de koelkast bij een temperatuur van 2°C tot 8°, dus niet in de vriezer of in de buurt van het vriesvak bewaren. Wanneer Saxenda® bevroren is geweest, verliest het namelijk zijn werking.
Na ingebruikname kan Saxenda® gedurende een maand worden bewaard beneden in de koelkast (2°C – 8°C). Houd de dop op de pen ter bescherming tegen licht.

Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Let op!

 • Saxenda pennen niet in direct zonlicht leggen.
 • in een in de zon geparkeerde auto bewaren.
 • direct tegen het koelelement aanleggen in een koelbox of koeltasje i.v.m. bevriezing.
 • bewaren in een auto die in de vrieskou staat (bijvoorbeeld op wintersport).
 • meenemen in het bagageruim van een vliegtuig i.v.m. bevriezing.

   

Vergeten te Saxenda te gebruiken?

Indien binnen 12 uur mag u de dosis nog injecteren,  na 12 uur niet meer, de volgende dosis mag u dan pas de volgende dag op het gebruikelijke tijdstip. U mag de volgende dag geen dubbele dosis injecteren om de vergeten dosis in te halen. Ook mag u de volgende dag de dosis niet verhogen om een vergeten dosis in te halen.apparaat

Ons team

Drs. Priscilla de Winter

huisarts & esthehetisch arts

Marcel van Dam

Beauty Slim

Diëtist en leefstijlcoach