Verwijderen van moedervlekken

Wat zijn moedervlekken?

Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid.
Moedervlekken kunnen vlak zijn, bol, hobbelig, rond, ovaal of rafelig. Bij ‘normale’ moedervlekken zijn de vorm en de kleur regelmatig. Heeft u veel kleine, gelijkvormige, vlakke, bruine vlekjes op neus, wangen en rug? Dat zijn dan meestal sproeten.

Heeft u vlakke, bruine, regelmatige vlekken in het gezicht, op de onderarmen, de handruggen en onderbenen? Dit zijn dan meestal ‘ouderdomsvlekken’.

Redenen om een moedervlek te verwijderen zijn vooral:

  • een onregelmatige vorm
  • een onscherpe begrenzing
  • een niet-egale kleur, zeker als er ook wit, blauw, zwart of rood bij zit
  • een afmeting van 6 millimeter of groter
  • veranderingen, zoals groei, een verandering van vorm of kleur, jeuk, bloeden

Bij wie komen moedervlekken voor?

Vrijwel iedereen, mannen en vrouwen krijgen enkele of meerdere moedervlekken. Blanke mensen krijgen gemiddeld ongeveer 20 moedervlekken. Donker gekleurde mensen krijgen minder moedervlekken, gemiddeld zo’n 8 of 10. Dit verschil wordt onder andere verklaard doordat (donkere) moedervlekken minder goed opvallen in een donkere huidskleur.

Hoe bereid ik me voor op het weghalen van een moedervlek?
Gebruikt u bloedverdunners? Spreek dan van te voren af of u met de bloedverdunners moet stoppen. Moet u stoppen met de bloedverdunners? Spreek dan ook af hoeveel dagen voor de ingreep u stopt.  Bent u allergisch voor jodium, pleisters of latex (rubber)? Meld dat dan vantevoren duidelijk aan de arts.

Draag op de dag van de ingreep gemakkelijk zittende kleding, met ruimte voor een eventueel verband. Is uw huid behaard op de plek van de ingreep? Vraag dan of u de huid vooraf moet scheren.Zorg dat u paracetamol in huis heeft. Kleine ingrepen in de huid geven meestal weinig of geen pijn. Soms kan het wondje wat branden of kunnen de hechtingen trekken. Zo nodig kunt u de paracetamol dan innemen.

Houd er rekening mee dat u pas 24 uur na de ingreep weer mag douchen.

Het is vooraf niet te voorspellen hoe de wond eruit komt te zien. Soms geneest een wond heel mooi en valt het litteken nauwelijks op. Soms wordt het litteken dik en blijft het duidelijk zichtbaar. Heeft u een donkere huid? Dan blijft het litteken vaak beter zichtbaar.

Hoe gaat het weghalen van een moedervlek?
Een goedaardige moedervlek kan rustig blijven zitten waar ie zit en hoeft niet persé weg gehaald te worden. Sommige patiënten willen een moedervlek toch laten weghalen:
– omdat deze cosmetisch storend is (bijv. in het gelaat), of
– omdat deze op een vervelende plaats zit. Bekend is de lokalisatie onder het BH-bandje bij vrouwen; de moedervlek schuurt hier vaak tegen aan waardoor er irritatie optreedt.
Als de moedervlek wel kan worden weg gehaald dan zal de arts eerst de plek ontsmette en de huid eromheen. U krijgt een prik die de huid op de plek van de ingreep verdooft. De verdoving werkt snel. Vaak binnen een minuut. Vaak dekt de arts de huid af met een steriele (bacterie-vrije) doek.
Op de plek van de ingreep zit een opening in de doek.

De arts maakt een sneetje in de huid en snijdt de moedervlek voorzichtig weg. Hij snijdt ongeveer 2 millimeter extra huid om de moedervlek weg.

Vaak hecht de arts de wond. De hechtingen kunnen na 5 tot 14 dagen worden verwijderd, afhankelijk van waar de wond zit (gezicht, been, rug). De arts doet een pleister of verband op de wond.

De arts stuurt de weggesneden moedervlek altijd naar het laboratorium voor onderzoek.

Na het weghalen van de moedervlek

Maak een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen.
Bent u gestopt met bloedverdunners? Dan mag u daar na de ingreep op dezelfde dag weer mee beginnen. Soms kan het wondje wat branden of kunnen de hechtingen trekken. Zo nodig kunt u dan een pijnstiller nemen. Bijvoorbeeld als u door de pijn van het wondje niet goed kunt slapen. (Maximaal 4 keer per dag 2 paracetamol van 500 mg).

Probeer om het verband minstens 24 uur te laten zitten. Verwissel het verband alleen als de wond weer is gaan bloeden, of als het verband nat of vuil is.

De hechtingen kunnen wat irritatie geven, waardoor de huid wat rood wordt. Dit is geen reden voor ongerustheid. U mag niet in bad, en u mag niet zwemmen, zolang u hechtingen heeft. Wel mag u na 24 uur weer douchen. Verwijder het verband als u gaat douchen, en dek de wond na het douchen weer af met schoon gaas of pleister.

Vermijd snelle, onverwachte of ongewone bewegingen, vooral als de hechtingen bij gewrichten of op uw rug zitten. De wond kan dan open gaan, ondanks de hechtingen. Hierdoor duurt het langer voor de huid geneest en kan een breder litteken ontstaan.

Bescherm het litteken tegen de zon, totdat de huid genezen is. Zo voorkomt u dat het litteken blijvend verkleurt.

Afspraak boeken

Wil je graag je moedervlekken laten verwijderen? Of wil je meer advies hierover? Neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen en kunnen een gratis en vrijblijvend adviesgesprek inplannen. Tijdens het consult bespreek je samen met de arts een behandelplan. De behandeling kan direct aansluitend worden uitgevoerd.